Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

„Největší projekt od poválečné obnovy Německa“ kontra Temelín

Po dlouhou dobu platilo, že postavit jadernou elektrárnu je daleko snazší, než ji prosadit. V demokratických zemích, samozřejmě. V případě dostavby jaderné elektrárny Temelín se zdá, že se situace obrací. Pro dostavbu elektrárny je polovina obyvatel ČR, proti jen o něco více než třetina. Také obyvatelé v regionu temelínské elektrárny jsou s výstavbou dalších bloků smířeni. Naopak, dodavatelů, ze kterých je možné vybírat, je málo a existují obavy, zda jsou schopni postavit jadernou elektrárnu tak, aby vyhověla přísným evropským bezpečnostním normám. Tedy, laicky řečeno: postavit ji za rozumné peníze a za rozumnou dobu.

Ale je to jen zdání. Situace je ještě horší než kdykoliv předtím. Dostavbu Temelína musíme obhájit na úrovni Evropské unie a - což je ještě obtížnější - aktivním jednáním s EU a také Německem musíme vytvořit podmínky pro to, aby byl nový Temelín pro stát přínosem a ne břemenem.

Břemenem by se stal v okamžiku, kdybychom jej uvedli do provozu, cena elektřiny, která by zaručila návratnost investice do něj vložené, by byla kolem 70 eur a cena elektřiny, kterou bychom si mohli koupit z Německa, by byla 40 euro. To je cena, za kterou se elektřina prodává na burze v Lipsku dnes.

S touto variantou ale nepočítáme, protože 40 euro za jednu megawatthodinu elektřiny je cena deformovaná nezvládnutým rozvojem dotované výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů v Německu a sníženou poptávkou, kterou způsobila ekonomická krize. Vidíme to přece u nás, jakou paseku způsobila neúměrná dotace solárních elektráren. Němci jsou na tom stejně – žehrají na růst ceny elektřiny vinou dotací, provoz řady jejich klasických elektráren je nerentabilní a elektřinu z větrných elektráren na Baltu nemají jak dopravit do Bavorska, kde si vypnuli elektrárny jaderné. Logické by bylo, že tento experiment prohlásí za neúspěšný a ukončí jej. Jako mi tady v Čechách.

Jenže když Němci něco dělají, tak to dělají pořádně a důsledně. Minulý čtvrtek se uskutečnila schůzka předsedů zemských vlád s kancléřkou Angelou Merkelovou a výsledkem jednání je jednoznačná podpora dalšího pokračování přechodu Německa na novou, obnovitelnou energetiku. Šéfové jednotlivých spolkových zemí souhlasili s tím, že na spolkovou vládu převedou některé své pravomoci v zájmu urychleného vybudování nových vysokokapacitních přenosových vedení, především ze severu na jih Německa a že připravovaná novela zákona na podporu alternativních zdrojů elektřiny nebude zpětně měnit výši podpory, kterou dostávají. Jak silný je to signál, že Německo chce svůj plán na totální přebudování své energetiky dotáhnout do konce, dokazuje fakt, že půl roku před volbami se takto dokázala dohodnout kancléřka za CDU a šéfové jednotlivých zemí, převážně reprezentující nyní opoziční SPD. A jen pro dokreslení, že téma vybudování nové energetiky je pro Němce zásadní (byť obtížné) dokresluje výrok spolkového ministra životního prostředí Petera Altmeiera, který jej označil za „největší projekt od poválečné obnovy Německa“.

Zatímco Německo tedy v budování nových větrných a solárních elektráren bude pokračovat, což českému plánu na dostavbu jaderné elektrárny Temelín nesvědčí, Evropská komise v řešení současných potíží energetického sektoru příliš nepokročila. Materiál o další podpoře jednotného trhu s energiemi, který dala členským zemím k diskuzi (výbor pro EU českého parlamentu se jím zabýval 28. února), se vůbec nezmiňuje o deformovaných cenách silové elektřiny, způsobené dotacemi obnovitelných zdrojů, a ohledně pravidel, na základě kterých budou v EU provozovány nebo budovány klasické typy elektráren schopné pokrýt spotřebu elektřiny v obdobích, kdy nebude foukat vítr, ani svítit slunce, říká pouze to, že je nutno tato pravidla vytvořit.

Česká vláda sice připravuje pravidla pro podporu nízkoemisních zdrojů elektřiny, pomocí kterých by mohla být elektřina z nových temelínských bloků dotována, ale je to spíše opatření k tomu, aby se za současné situace mohla dostavba Temelína rozjet, než že bychom předpokládali, že k tomu opravdu dojde. Situace, kdy by jihočeští občané, podnikatelé a průmyslové podniky měli dotovat elektřinu z jaderné elektrárny, kterou ve svém regionu tolerují, by byla smrtící jak pro politickou reprezentaci, která o dostavbě Temelína rozhodla, tak pro politickou reprezentaci, která bude v době uvedení do provozu u moci.

Aby nám nové temelínské bloky po roce 2025 přinesly ten užitek, který od nich očekáváme, musí česká diplomacie vytvořit pro provoz Temelína vhodné podmínky (tedy pro případ, že snaha Německa přebudovat svoji energetiku neztroskotá). Možné to jistě je, protože jak Německo, tak EU právě v této době vypracovávají pravidla pro provoz a výstavbu klasických elektráren, které by zajistily dostatečnou produkci elektřiny v obdobích, kdy by alternativní zdroje produkovaly málo (zjednodušeně řečeno – Německo se na tento úkol dívá z mírně odlišné perspektivy než EU). Tato pravidla budou jistě obsahovat i dotace ceny elektřiny z těchto zdrojů, nebo kompenzace za to, že elektrárny nevyrábějí, ale jsou drženy v pohotovostním režimu. Pokud by nový Temelín byl začleněn do tohoto systému, byla by ekonomičnost jeho provozu zajištěna. Na rovinu je potřeba dodat, že schválené kompenzace či dotace (nazývejme je jakkoliv) pro elektřinu z Temelína by měly negativní dopad na státní rozpočet a tedy i peněženky všech spotřebitelů elektrické energie, stejně jako je tomu dnes u dotací na obnovitelné zdroje energie.

Proto je důležité dokončit výběr dodavatele nových temelínských bloků co nejdříve, aby byly všechny podstatné parametry projektu jasné, včetně ceny a doby výstavby. Česká diplomacie pak bude v komfortní pozici, kdy v rámci EU nebo při bilaterálních jednáních s Německem bude moci nabízet výstavbu nového, klasického a ekologického zdroje.

A naopak, bylo by velmi nešťastné zahájit výstavbu nebo se k ní smluvně zavázat dříve, než bude jasné, zda bude efektivita provozu Temelína v rámci EU nebo v rámci našeho středoevropského regionu zajištěna. To by se pak naše diplomacie dostala do role opačné. Do role prosebníka, který nemá žádné trumfy v rukou.

Autor: Jan Bauer | středa 27.3.2013 10:35 | karma článku: 11,30 | přečteno: 471x
  • Další články autora

Jan Bauer

Tak na zdaróvje Medvěde

Rozhovor prezidenta Miloše Zemana s adeptem na ministra průmyslu a obchodu Janem Mládkem, který proběhl na Pražském hradě před jmenováním Sobotkovy vlády, si představuji takto:

18.2.2014 v 14:23 | Karma: 8,78 | Přečteno: 381x | Diskuse| Ostatní

Jan Bauer

"Vstupte do ODS"

Při jedné diskuzi v regionu mě oslovila paní z Prachatic: „Já nechci, aby vládli komouši a socani, ani ten Zeman. Co mám dělat?“ Místo, abych odpověděl: „Volte ODS,“ jak by se na předvolebním potkávání s občany slušelo, jsem se přeřekl: „Vstupte do ODS.“ Zpátky jsem to vzít nemohl. Paní na mne vykulila oči a celkem slušně řekla, že to by stejně k ničemu nebylo. Rozběhla se tak trochu chaotická, nicméně zajímavá debata. Svoji argumentaci si dovoluji publikovat.

25.9.2013 v 10:39 | Karma: 15,68 | Přečteno: 934x | Diskuse| Ostatní

Jan Bauer

Jsou to amatéři? Nebo něco horšího?

Od zatčení tří poslanců ODS - Marka Šnajdra, Petra Tluchoře a Ivana Fuksy -, se mne přátelé a známí ptají: Co je za tím? Po čem policie jde? Kdy Ivo Ištván vytáhne to eso? Nikdo nechtěl věřit, že by celý ten tyátr vznikl opravdu jen z důvodu, že se státní zástupce rozhodl stíhat tři poslance a posléze premiéra za politickou dohodu, jakých se v této zemi za posledních dvacet let udělaly desítky, a to ne tajně, ale před zraky médií a tedy i veřejnosti a logicky i státních zástupců a policie.

19.7.2013 v 11:39 | Karma: 27,84 | Přečteno: 1504x | Diskuse| Ostatní

Jan Bauer

Prezident a jeho Kýval

Skutečnost, že se na úrovni Evropské unie řeší důležité otázky, velmi obtížně až neúspěšně, jsme se v českých médiích mohli dozvědět až včera díky nejasnostem, zda na nadcházející summit EU pojede premiér Nečas, nebo premiér Rusnok. Pojede premiér Nečas, byť je v demisi. A to je ze dvou důvodů dobře.

26.6.2013 v 10:12 | Karma: 20,39 | Přečteno: 552x | Diskuse| Ostatní

Jan Bauer

Máme daň z finančních transakcí torpédovat nebo tolerovat?

Má česká vláda umožnit zavedení daně z finančních transakcí v jedenácti zemích EU, které se pro ni rozhodly? Návrh směrnice na její zavedení právě projednáváme ve Výboru pro evropské záležitosti českého parlamentu. Na první pohled se zdá, že bychom měli vládě doporučit, aby zavedení této daně na úrovni EU zablokovala, protože ČR se k ní nepřihlásila a expertní stanoviska říkají, že nezúčastněným zemím přinese nové administrativní náklady. A to dokonce vyšší, než zemím, které daň zavedou. Tedy: žádné výhody pro ČR, jen nevýhody. Jasný důvod pro blokování tohoto návrhu.

23.5.2013 v 14:00 | Karma: 6,60 | Přečteno: 274x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 11
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 634x
Ing. Jan Bauer
Dlouholetý starosta jihočeských Prachatic za ODS, později poslanec a předseda sněmovního Výboru pro evropské záležitosti
www.janbauer.cz

Seznam rubrik